lauantai 21. syyskuuta 2013

Elämää Tokiossa #2

Perjantaina edessä oli sumopainipäivä. Herätys aamulla kello 7 ja ottelut alkoi Tokyo Grand Sumo Ryogoku Kokugikan areenalla 8.30. Säännöt on aika simppelit: heti kun vastustaja on kehän ulkopuolella tai maassa niin olet voittaja. Tuomareita oli 6, viisi kehän laidalla ja yksi kehässä. Viisi kehän laidassa ollutta tuomaria dohyo oli pukeutunut mustiin asuihin, kunnioitten samurai perinettä ja yksi heistä oli päätuomari. Kehässä ollut gyoji tuomari pukeutui värikkääseen asuun. Vanhin gyoji tuomari sai kantaa mukana myös samurai miekkaa. Jos hänen voittajaksi julistama painija ei sopisi muille tuomareille, hän voisi kasvojen pelastamiseksi tehdä itsemurhan. Näin ei kuulema ole tapahtunut hetkeen.

Ensin oli alhaisimman luokan painijat. Ja heitä oli monta! Aika meni kyllä jouhevasti, koska yksi ottelu ei kestänyt montaa minuuttia. Heillä ei ollut traditioita mitä piti suorittaa ennen painin aloitusta toisin kuin "paremmilla" painijoilla. Aika monen erikokosta- ja näköistä painijaa oli paikalla.

Iltapäivällä puolikolmen aikaan alkoi divisioona tason painit Juryot. Ensin oli painijoiden esittely ja yhteis rituaali. Painin aloitus rituaali oli noin kolme minuuttia pitkä ja paini noin minuutin. Alussa käytiin hörppämässä vettä kulmassa, jotta hänen mieli ja keho puhdistuu. Sitten heitettiin suolaa, jotta ei loukkaantuisi. Aloitus asennossa käytiin pari kertaa ennen kuin painialkoi ja päätuomari antoi luvan. Välissä heitettiin suolaa ja mitä korkeammalle suolaa heitti, sitä enemmän yleisö tykkäsi painijasta.

Puoliviiden aikaan alkoi mestaruustason painit Makuuchit. Rituaalit oli samat. Hakuho ja Harumafuji oli parhaita ja Hokado oli viime vuoden mestari. Ennen painijen aloitusta oli dohyo-iri Vyötanssi rituaali. Ja turnauksen jälkeen vielä yksi sumopainijoista esitti köysitanssin.

Alueella oli myös sumo museo, söimme myös lounaaksi sumo painijoiden keiton Chanko (sis. Kasviksia, tofua ja lihaa). Nellikin uskalti kokeilla tätä.

Painijien jälkeen menimme käymään oluella Poppey baarissa, jossa oli 70 eri hanaolutta. Ruokapaikana oli paikallinen nuudellibaari. Automaattiin laitettiin rahat, painoit nappia ja kuitti kokille. Kokki huuti sitten tiskiltä, kun ruoka oli valmis noudettavaksi. Tulipahan koettua tuokin.

Areena.
Koko ero.
Sumo rikihsi
Esittely.
Aloitus rituaali
Chanko

1 kommentti:

  1. Sain ohjeet miten voin kommentoida matkaanne.Reisunne on alkanut uusin elämyksellisin kokemuksin. Terkkuja sateisesta Tuupovaarasta ääppä

    VastaaPoista