Taichungin jälkeen oli vuorossa Taipei. Taipeihin olimme varanneet loppuajan Taiwanin oleilusta. Matkan Taichungista Taipeihin taitoimme bussilla, koska se on yksinkertaisesti halvin ja mukavin tapa täällä. Taipeihin päästyämme ostimme viiden päivän Taipei passin, jolla saa kulkea metrossa ja osassa paikallisbusseista rajoituksetta. Hinta yhdelle lipulle oli 700 NT, eli 17,75 euroa. Majoituksemme sijaitsi New Taipei Cityssä, joka on työläisten aluetta. Taipein ja New Taipei Cityn erottaa Xindian joki. New Taipei Cityn puolella asuminen ja eläminen on hieman halvempaa kuin Taipeissa, niinpä moni paikallinen käy töissä vain Taipein puolella. Metro liikenne on hyvä ja sillä pääsee hyvin moniin paikkoihin.
Taipein kierros alkoi Longshan temppelistä, se on yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä Taipeissa. Longshan temppelin ympäristössä oli myös kolme erilaista iltamarkkina-aluetta. Yhdessä oli elektroniikkaa, yhdessä vaatteita ja yksi tarjosi ruokaa. Näin päästiin Taipein tunnelmaan hyvin käsiksi.
Seuraavaksi olimme ajatelleet käydä Maekong-vuoristossa katsomassa miten teetä valmistetaan. Ilma oli sen verran pilvinen ja sateen mahdollisuus oli suuri, joten päätimme siirtää seuraavaan päivään. Lähdimme tarkistamaan Taipei Zoon. Taipein eläintarha on Aasian suurin. Harmittavasti siellä oli menossa remontti ja muutama alue oli suljettu. Silti riitti katsottavaa ja käveltävää. Näyttäisi olevan aikalailla samat eläimet joka paikassa. Erikoisuutena oli panda, joka nähtiin ruokailemassa bambun lehtiä, gorillakin oli itsensä tuonut näytille ja sarvikuonjakin nähtiin läheltä, olihan se mahtavan kokoinen eläin.
Sitten päästiinkin matkaamaan Maekong-vuoristoon. Matka sinne suoritettiin gondola-hissillä. Pituutta gondola reitillä oli 4033 metriä. Korkeusero oli 254 metriä, lähdössä oltiin 24 metrissä ja perillä oltiin 275 metrissä. Lähdimme kipuamaan ylöspäin gondolalla, vaihtoehtona olisi ollut bussi. Gondolaan mahtuu 6 ihmistä kerrallaan, mutta pääsimme matkaamaan kahdestaan. Olisi ollut mahdollisuus myös lasilattia malliseen gondolaan, tämä ei Kimmolle sopinut. Kimmolla oli muutama kohta matkalla, että piti katse kääntää ylöspäin mutta muuten matka sujui hyvin. Perillä lähdimme kävelemään kohti tee promootio keskusta. Siellä pääsimme maistelemaan paikallisia teelaatuja ja niitähän riitti. Saimme myös opastuksen teen keittoon. Olihan siinä muutama juttu enemmän kuin että laittaisi teepussin kuppiin ja vettä päälle. Ensin pannuun (2dl) tee lehtiä 1/3 osa, sitten kuumaa vettä päälle, huuhdotaan lehdet ja kaadetaan vesi pois pannusta. Uudestaan kuumaa vettä pannu täyteen ja haudutetaan yksi minuutti ja sitten tee siivilöidään uuteen teepannuun. Nyt tee on valmista nautittavaksi ja sitä nautitaan pienistä mukeista (n. 5cl). Teelehtiä ei tarvitse vaihtaa joka kerta, voi käyttää niin kauan kuin makua irtoaa. Teetä keretään neljä satoa: kevät-, kesä-, syksy- ja talvisato. Talvisadosta tulee kitkerää joten monet viljelijät varastoi sadon vuodeksi. Näin maku pehmenee varastoinnin aikana ja myydään seuraavana talvena.
Teestä löytyy myös vuosikerta malleja. Saimme tuoksutella eri vuosikertoja, vanhin oli 1973 vuoden sadosta. Maku ja tuoksu pehmenee iän myötä, tavallaan kuin hyvä viini. Näkymät rinteillä oli mahtavat, tee viljelmiä pitkin jyrkkiä rinteitä ja muutamia teenkerääjiä pelloilla. Mahtava kokemus.
Seuraavana päivänä taas koeteltiin Kimmon korkeanpaikan kammoa. Vuorossa oli Taipei 101 vierailu, 508 metriä korkea rakennus. Eli maailman nopeimmalla hissillä 390 metriin. Hissi matka kesti noin 35 sekunttia. Ylhäällä saatiin opastus kännykät, josta kuului englannin kielinen opastus mitä missäkin näkyi. Nelli nautti näkymistä aivan ikkunoiden vieressä ja Kimmo pysytteli turvallisesti 2 metriä kauempana. Pääsimme käymään ulkoterassilla ja tuuli oli melko voimakas siellä. Maisemat olivat pimeällä hienot ja sattui vielä kirkas ilta meille.
Taipeissa sattui juuri olevan vuotuiset liha-nuudelifestivaalit. Siellä oli vaikka minkälaista ohjelmaa ja kilpailuja. Aika upeannäköisiä annoksia kokit loihti paras nuudeliannos kisassa. Ja näppärästi käy nuudelin teko kun sen osaa. Taikinaa vaan venytellään ja venytellään ohuemmaksi niin yhtäkkiä se onkin ohutta nuudelia. Harmi, kun kamerasta juuri loppui akku niin ei saatu videota tästä. Nuudelikupit ei ollut täällä kallita, 50 dollaria (1.25 €) kappale. Tunnelma ja meininki oli täällä hyvin samankaltainen kuin Suomessa kesämarkkinoilla.
Tässä olikin reissun Taiwanin päivitykset. Muutaman suunnitelman muutoksen myötä jatkamme matkaa Filippiineille super taifuunista huolimatta. Palaamme jälleen!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti